O društvu

Kulturno umjetničko društvo „Sv. Ana“

osnovano je u veljači 2002. godine pod nazivom KUD „OS“ Odranski Obrež – Odranski Strmec, na inicijativu učiteljice u Osnovnoj školi gospođe Slavice Rajković i nekolicine mještana Odranskog Obreža i Odranskog Strmca.

U jesen 2005. godine društvo mijenja naziv u KUD „Sv. Ana“, broji 70 stalnih članova, a ponos društva je 50-tero djece i mladih u dobi od 5 do 25 godina. Djeluje u četiri sekcije: dvije grupe tamburaša, dvije grupe plesača, pjevačka sekcija i vezilje. Do sada smo nastupali na svim važnijim manifestacijama diljem Hrvatske od Istre i Paga do Đakova i Vukovara, a spomenut ćemo samo značajnije: Međunarodna smotra folklora „Kolo na gaju“ u Kruševici, Đakovački vezovi, Orahovačko proljeće, Zlatne žice Slavonije u Požegi, Sijelo uz tamburicu u Velimirovcu, Piškorevcima, Zagrađu, Voloderske jeseni, “Stara škrinja je otvorena” u Muću, “Adriatica folk festivalu” u Crikvenici i još mnogim manje poznatim manifestacijama u bližoj i daljnjoj okolici. Bili smo organizatori koncerta u Vukovaru u proljeće 2009. god. pod nazivom „Turopolje u Vukovaru“ , organiziramo i pet vlastitih koncerta godišnje „Proljetni“ i „Jesenski“ , koncert povodom blagdana Svete Ane zaštitnice Društva i sela, samostalni tamburaški koncert te Božićni koncert. Tamburaška sekcija prerasla je u Tamburaški orkestar i 2012. organizirali smo 1. Samostalni tamburaški koncert. Nastupamo u vlastitim narodnim nošnjama, te i nadalje radimo na očuvanju narodne baštine.

Od međunarodnih događanja htjeli bismo izdvojiti vrlo aktivno ljeto 2009. putovanje u Republiku Češku, te u Hercegovinu, a i gostovanje talijanskog društva “Castelraimondo“, iz blizine Ancone, u travnju 2010. godine smo bili domaćini F.A. Anno 93 iz Beča, od 5-12 kolovoza bili smo na sedmodnevnoj turneji po Italiji gdje smo na 4 cjelovečernja koncerta prikazali kulturu i običaje Lijepe Naše, a od 10. do 12. prosinca 2010. godine gostovali smo u Beču na dva koncerta „Advent u Beču“. 2011. godine bili smo sudionici Međunarodne smotre folklora „Dukat fest“ u Banja Luci., a u ljeto 2012. otputovali smo u uzvratni posjet HKUD-u „Sveta Ana“ Ljuti Dolac Široki Brijeg, posjetili Međugorje i Sarajevo. 2013. godine bili smo sudionici međunarodnog festivala “Ohridsko sonce” na Ohridu, a 2014. godine otputovali smo u Poljsku gdje smo sudjelovali na četiri cjelovečernja koncerta. 2015. godine tamburaški orkestar gostovao je u Bratislavi.

Voditelj folklora dječje sekcije: Danijela Matovina
Voditelj folklora odrasle sekcije: Hrvoje Vlašec
Voditelj tamburaša Nikola Tuškan
Voditelj pjevačke: Hrvoje Vlašec
Voditeljica vezilja: Slavica Rajković